INTERNAUCI PYTAJĄ - PREZYDENT ODPOWIADA

Jak oceniacie rybnickich polityków i samorządowców? Kogo widzicie we władzach Rybnika? Pytajcie prezydenta o sprawy w mieście! Piszcie, jakie macie uwagi do funkcjonowania instytucji w naszym mieście.

Moderator: Moderator

Re: INTERNAUCI PYTAJĄ - PREZYDENT ODPOWIADA

Postprzez Adam Fudali Pt mar 05, 2010 10:11 pm

michalekz napisał(a):Panie Prezydencie czy mógłby ktoś wreszcie ustawić do porządku lokomotywę na rondzie boguszowickim, bo tak już ze 2 lata miną od kiedy ktoś ją przewrócił :)

W tej chwili przygotowywane jest postępowanie mające wyłonić wykonawcę robót. Wcześniej konieczne było wyegzekwowanie od ubezpieczyciela środków potrzebnych na naprawę szkody. Już wkrótce lokomotywa powinna być na swoim miejscu.
Pozdrawiam
Adam Fudali

Postprzez Adam Fudali So mar 06, 2010 10:59 am

LEMUR napisał(a):
LEMUR napisał(a):Kto jest odpowiedzialny za odsniezenie kilku platnych miejsc parkingowych naprzeciw Urzedu Miasta (naprzeciw "nowej czesci"), ul. Chrobrego (wzdluz sklepu "Koniaczek") - luk zaraz za miejscem w ktorym parkuje Panski samochod sluzbowy.
Samochody parkujace zajmuja czasami 1/3 prawego pasa ruchu.
Czy nalezy ukarac kierowcow parkujacych i stwarzajacych zagrozenie - tym samym odholowac ich pojazdy (mimo iz placa za miejsca), ktore jak sie okazuja nie sa odsniezone i zaspy uniemozliwiaja prawidlowe zaparkowanie czy ukarac wlasciciela tego pasa ruchu, wlasciciela miejsc parkingowych za stworzenie zagrozenia?

Odpowiedzi na moje pytanie się nie doczekałem więc ponowie nieco zmieniając...
zasp śnieżnych już nie widać a samochody od kiedy pamietam parkują tam niezgodnie z przepisami czyli "po skosie" nie widnieje tam żaden znak (przynajmniej nie zauważyłem) odnośnie sposobu parkowania czyli obowiązuje parkowanie wzdłuż ulicy, jeżeli parkuje dluższy samochód (wystarczy jakiś kombi, nie wspominając o dostawczym) nie ma mozliwości bezpiecznego przejechania prawym pasem.
Czy w związku z tym:
- zostanie poprawione bezpieczeństwo na tym odcinku drogi
- czy zmiana ilości pasów ruchu zostanie zmniejszona do jednego
- czy widzi Pan inne rozwiązanie tego problemu - jakby nie patrzeć - dotyczącego bliskiego "podwórka" bo zza okna :-D

Dla poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego zostanie dopuszczone parkowanie pojazdów pod skosem, jednak parking ten przeznaczony będzie wyłącznie dla samochodów osobowych - pod znakiem „parking wyłącznie dla samochodów osobowych” umieszczona zostanie odpowiednia tabliczka. Zgodnie z obowiązującymi przepisami ta zmiana organizacji ruchu wprowadzona zostanie po wykonaniu oraz zatwierdzeniu projektu organizacji ruchu.
Pozdrawiam
Adam Fudali

Postprzez Adam Fudali So mar 06, 2010 10:59 am

tropiciel_debili napisał(a):Panie prezydencie, niech pan powie czym mamy dojezdzac do dworca PKP na pociag do Katowic 4:32 rano? Pana zdaniem spoleczenstwo ma zamawiac taksowki? Czy nie mozna w Rybniku zorganizowac chociaz szczatkowej komunikacji nocnej do/z najwiekszych dzielnic?

Ze względu na bardzo niską frekwencję w godzinach porannych (od 5-10 osób jadących w autobusie w godz. 4:30 – 5:20), nie rozważamy możliwości zwiększenia ilości kursów o tej porze. Dodam, że zwiększenie ilości kursów może się odbywać tylko w ramach posiadanego budżetu, czyli kosztem ograniczenia innych np. późniejszych kursów.
Pozdrawiam
Adam Fudali

Postprzez Adam Fudali So mar 06, 2010 11:02 am

tommi napisał(a):Panie Prezydencie, w obecnej sytuacji gdy zamknieto wiadukt na Raciborskiej, może bedzie choć mała mozliwość ułatwienia mieszkańcom poruszanie po mieście.
mam dwa konrtetne przykłady, ulica Wiejska skrzyzowanie z Reymonta zlikwdowac nakaz skrętu w prawo i taka sama sytuacja na ul Młyńśkiej skrzyzowanie z ul. Reymonta (zarówno od strony targu jaki od strony Zamysłowa). Powyzsze przykałdy, pomoga znacznie łatwiej poruszac się po mieście w sytuacji gdy Wodzisławska od wczoraj jest zablokowana od rona Dworek.

Niestety Pana propozycja przyniosłaby efekty niewspółmierne do oczekiwanych, ponieważ umożliwienie wyjazdu ze wspomnianych w poście ulic w lewo, w ulicę Reymonta, znacznie utrudniłoby relacje skrętne w prawo, powodując ich blokowanie (czas oczekiwania na wykonanie manewru w lewo jest dłuższy i powoduje dodatkowe punkty kolizji). Dlatego też organizacja ruchu pozostanie bez zmian.
Pozdrawiam
Adam Fudali

Postprzez tommi N mar 07, 2010 10:04 am

Adam Fudali napisał(a):
tommi napisał(a):Panie Prezydencie, w obecnej sytuacji gdy zamknieto wiadukt na Raciborskiej, może bedzie choć mała mozliwość ułatwienia mieszkańcom poruszanie po mieście.
mam dwa konrtetne przykłady, ulica Wiejska skrzyzowanie z Reymonta zlikwdowac nakaz skrętu w prawo i taka sama sytuacja na ul Młyńśkiej skrzyzowanie z ul. Reymonta (zarówno od strony targu jaki od strony Zamysłowa). Powyzsze przykałdy, pomoga znacznie łatwiej poruszac się po mieście w sytuacji gdy Wodzisławska od wczoraj jest zablokowana od rona Dworek.

Niestety Pana propozycja przyniosłaby efekty niewspółmierne do oczekiwanych, ponieważ umożliwienie wyjazdu ze wspomnianych w poście ulic w lewo, w ulicę Reymonta, znacznie utrudniłoby relacje skrętne w prawo, powodując ich blokowanie (czas oczekiwania na wykonanie manewru w lewo jest dłuższy i powoduje dodatkowe punkty kolizji). Dlatego też organizacja ruchu pozostanie bez zmian.
Pozdrawiam

Panie prezydencie, ale własnie owa dwa nakazy w prawo w przypadku ul Wiejskiej i Młyńskiej (odcinek przy targowisku) kierują mnie własnie na najwiekszy korek ten na Ul. Wodzisławskiej, zatem nie jest to żadne ułatwienie, a nawet prost przeciwnie. zanaczam że nie ma możliwości jadąc od Plicji z ul Reymonta skręcić do np Lidla żeby zawrócić z uwagi na fakt, że własnie w tym miejscu jest ustawiony zakaz skrętu w lewo. Jak zresztą wiemy, remont wiaduktu na ul. Raciborskiej potrwa do listopada więc nie jest to żadne tymczasowe rozwiązanie. Z pracy do domu mam dwa kilometry, tymczasem ze zwględu na opisane oznakowanie spędam w samochodzie znacznie dłużej niż powinienem.
Nawet sami policjanci potrafią sobie rozwiązać problem korków gdy skręcają z ulicy Jankowickej w Reymonta w prawo koło Zus-u łamią linie cigłe dwóch pasów i skęcają w ul Jankowicką jadą wzdłóż pasów dla pieszych.
Czy do poruszania się po naszym mieście musi być łamane prawo o ruchu drogowym nawet przez samych policjantów, żeby móc się sprawnie poruszać?

proszę zatem Pana Prezydenta jeszcze raz o rozwazenie mojej prośby, będę się jednak upierał, iż nie tyllko mnie usprawni to komunikację w mieście, ale sprawi, że osoby chcęce dostać sie w stronę np Chwałowic od np orzepowic, będa mieli alternatywę dla zakorkowanych ulic.
dziękuję i pozdrawiam, tommi
tommi

Postprzez Joseph N mar 07, 2010 11:48 am

tommi, tutaj akurat pan prezydent ma rację. Samochody skręcające w lewo dodatkowo blokują cały ruch z tej ulicy. Patrz przykład Kominka/Zebrzydowicka. Dwa auta skręcające w lewo blokują cały wyjazd, tyle że tam nie ma miejsca na budowę pasa dla skręcających w lewo. ten przykład który podałes naprawdę dodatkowo generuje "korki w korku" :)
Joseph

Postprzez tommi N mar 07, 2010 6:09 pm

tak alchemik zmuszony jestem jeżdzić samochodem z dwóch powodów, po pierwsze woże dziecko do przedszkola i nie ma serca wozić je na motorze czy rowerze w taką pogodę, pozatym robię zakupy rodzicom emerytom i tez nie mam zamiaru nosić tego na piechotę. ale prosze mi wierzyć, gdy tylko pogoda się poprawi odstawię samochód z przyjemnością

nie potrafię zrozumieć argumentacji powyższych, jak mozna zakorkować korek?, skoro wyjeżdzając z ulicy Wiejskiej w prawo jak nakazują znaki zaraz na wysokosci wyjazdu z Lidla napotykam korek, który blokuje się na ul. Wodzisławskiej, rondo Reymonta Wodzisławska stoi, zatem lepszego rozwiazania sobie nie wyobrażam jak właśnie skręcić z Wiejskiej w lewo na Reymonta, pytanie co jestem w ten sposób zablokowac wyjazd. obecnie niewiele samochodów jedzie w dół ul Reymonta bo jak pisałem wcześniej rondo to skutecznie blokuje. i nie piszę tu o zebrzydowickiej tylko podaje konkretny przykład rozwiązania problemu na wymienionych ulicach.
tommi

Postprzez Ksenopita Pn mar 08, 2010 7:37 am

Moim zdaniem tommi ma rację a inni chyba łącznie z prezydentem nie rozumieją o co chodzi.
Panie Prezydencie.
W godzinach szczytu, skrętu w prawo z tych ulic nie da się już bardziej utrudnić gdyż sznur samochodów i tak uniemożliwia wyjazd. Ktoś musi się zlitować i nas "wpuścić" bo inaczej nie wjedziemy na Reymonta. Ruch w prawo z tych skrzyżowań jest i był zawsze i tak nikły więc wielkiego, strategicznego ułatwienia te nakazy skrętu w prawo nie dają. Umożliwienie skrętu w lewo ułatwiłoby znacznie ruch niektórym mieszkańcom. Podobnie z zakazem skrętu w lewo na parking do Lidl'a. Te bezkolizyjne "ułatwienia" bardzo utrudniają ruch generując korki. Czasem im mniej zasad tym bezpieczniej co pokazuje przykład Francji czy Włoch. Takich przykładów jest mnóstwo. Np. niepotrzebne zakazy skrętu w lewo z ulicy Łony w bodajże Kraszewskiego i jeszcze jedną ulicę, której nazwy nie pamiętam. Przecież nie ma tam aż tak wielkiego ruchu ani też tak wysokiej prędkości maksymalnej aby te zakazy znacząco zwiększały bezpieczeństwo bo na 100% nie ułatwiają ruchu gdyż muszę obciążyć ruch na Placu Wolności i wjeździe do Focus Mall (czyli długo stać w korku) aby tam zawrócić i skręcić w prawo w w/w ulice. Podobnie jest z nakazem skrętu w prawo w ulicę Wyzwolenia z ulicy o ile dobrze pamiętam Jagiełły i w wielu innych miejscach.
Jeżdżąc 7 lat za granicą a w sumie 4 lata ('98-'01 i '08-'10) w Polsce, doszedłem do wniosku, iż nieufność zarządców dróg do kierowców jest wręcz absurdalna. Należy więcej decyzji oddać w ręce kierowców. Każdy ma instynkt samozachowawczy i bezmyślnie nie "pakuje się" na zderzenia czołowe. Kultura jazdy w Polsce również się troszeczkę poprawiła gdyż jeszcze 10 lat temu nikt mnie sam nie "wypuszczał" z podporządkowanej a teraz to się zdaża. Coraz więcej ludzi rozumie również, że jak ja kogoś "wpuszczam" to oczekuję, że odwdzięczy się on mi miłym gestem podniesienia ręki lub "mrugnięciem" kierunkowskazami. Zmierzam do tego że czerpiąc doświadczenia z zachodu Polscy kierowcy są już inni (lepsi) niż 10 lat temu co mogę potwierdzić swoimi doświadczeniami. Myślę więc, że powinno się im bardziej zaufać i pozwolić samym podjąć decyzję czy skręcając w lewo narażą się na stłuczkę czy nie.
Aby dobitnie to zobrazować, każdy kto był na paryskim Łuku Tryumfalnym niech wyobrazi sobie, że dookoła namalowane są linie pokazujące 8 czy 10 pasów ruchu! W Polsce tak by to pewnie wyglądało a tam na rądzie 7 rzędów samochodów płynnie wjeżdża i zjeżdża a kolizji jest mniej niż w Polsce. Patrząc na to z góry niemal czekamy na kolizje do których nie dochodzi. O dziwo pary razy tamtędy jechałem i nie było żadnych problemów! Zaufajmy więc kierowcom Panie Prezydencie.
Dla zobrazowania to widok z Łuku Triumfalnego w Paryżu.
http://www.youtube.com/watch?v=abiHFElymYw
Ksenopita

Postprzez Adam Fudali Wt mar 09, 2010 10:44 pm

sfjenty napisał(a):Panie Prezydencie.
Dlaczego w Rybniku płacę za wodę i kanalizację więcej niż płaciłem mieszkając w Londynie?
Porównując Rybnik do innych polskich miast mówi Pan, że miasta w których woda i kanalizacja jest tańsza niż w Rybniku mają przed sobą długą drogę modernizacyjną, którą Rybnik ma już za sobą.
Czy zatem to samo może Pan powiedzieć o Londynie czy innych Zachodnioeuropejskich miastach? Czy te miasta też mają przed sobą drogę, którą Rybnik już przeszedł, skoro tam jest taniej?
Czy uważa Pan, że Londyn jest cywilizacyjnie w tyle za Rybnikiem, jeżeli chodzi o technologie doprowadzenia wody i oczyszczania ścieków?
Jak to jest, że mieszkając w Londynie słyszałem non stop, że priorytetem jest zmniejszenie zużycia wody, a w Rybniku od Pana Kowola słyszę, że zależy mu na tym aby Rybniczanie zużywali jej jak najwięcej gdyż oni tą wodę sprzedają i to generuje ICH ZYSK!?
Jak to jest, że Thames Water czyli odpowiednik rybnickiego PWiK wyposażony był w najnowocześniejszy sprzęt (nowe Mercedesy Sprintery, koparki JBL; odblaskowe barierki, oświetlenie halogenowe do pracy nocnej, itp) a koszt godziny pracy osoby tam zatrudnionej jest 10cio krotnie wyższy w porównaniu do pracowników PWiK z Rybnika (nie licząc kierownictwa), a mimo to wszystko kilkuminutowy prysznic w Londynie wychodził mnie taniej niż w Rybniku, w którym PWiK twierdzi, iż ma tak niesamowite koszty?
Proszę zrozumieć, iż zdaję sobie sprawę, że budowa kanalizacji jest kosztowna ale nie mogę pojąć jak można było wpuścić Rybnik w taki ściekowy kanał zadłużenia, żeby teraz tak ździerać z nas pieniądze.
Prosty przykład:
Ja sam mam stare auto i chciałbym mieć nowe, wygodniejsze, szybsze i bardziej niezawodne. Wiem, że dostałbym kredyt na moje wymarzone auto ale to będzie niosło za sobą ogromne koszty spłaty kredytu więc nie podejmę tego ryzyka i nadal będę jeźdźił starym i dokonywał małych remontów. Za dwa lata zarobię sobie na moje wymarzone auto bez konieczności zaciągania kredytu, który zwiększył by koszt owego auta o 100% a przyspieszyłby tylko jego użytkowanie o 2 lata.
Czy porównując te fakty podzielił by pan moje obawy, iż w Rybniku dzieje się coś niedobrego oraz że można podejżewać PWiK o niegospodarność?

Trudno porównywać uwarunkowania ekonomiczne obydwu miast, gdyż populacja Londynu liczy blisko 9 mln mieszkańców, a Rybnika około 140 tys. Z tego wynika, iż gęstość zaludnienia na 1 km sieci wodociągowej jest kilkakrotnie wyższa w Londynie niż w Rybniku, co też ma odzwierciedlenie w kosztach obydwu firm wodociągowych.
Dodam też, że porównując koszt wynajęcia 1 m2 mieszkania w Londynie i Rybniku, jest on znacznie niższy, z korzyścią dla Rybnika.
A zainteresowanych tematem, odsyłam do porównania cen wody w innych miastach naszego regionu: http://www.rybnik.pl/__files/woda_miasta.jpg
Pozdrawiam
Adam Fudali

Postprzez Adam Fudali Wt mar 09, 2010 10:46 pm

qwerty napisał(a):Witam Panie Prezydencie.
1. Dlaczego na czas remontu wiaduktu na Raciborskiej nie zostal wybudowany tymczasowy most, mogacy przynajmniej obsluzyc ruch samochodow osobowych?
2. Czy mozliwosc zbudowania takiego mostu w ogole byla brana pod uwage?
3. Jakie byly szacunkowe koszty zbudowania takiego mostu?
4. Czy widzial Pan korki jakie tworza sie po zamknieciu Raciborskiej?
5. Jak Pan sobie wyobraza jazde w Rybniku, kiedy zacznie sie remont ul. Wodzislawskiej, Zorskiej i Zebrzydowickiej?
Moim zdaniem wbil Pan sobie ostatni gwozdz do politycznej trumno konsolidujac remonty tylu najwazniejszych szlakow tranzytowych w roku wyborczym. Jednoczesnie udowadnia Pan, ze Pan i Panska ekipa nie ma komlpetnie pojecia co robi, bo watpie, zebyscie sie na to zdecydowali, gdybyscie znali skutki, jakie to za soba pociagnie. Nie byliscie w stanie przewidziec skutkow, bo zabieracie sie za cos, o czym nie macie kompletnie pojecia.
Ze zniecierpliwieniem czekam an KONKRETNE odpowiedzi na 5 pytan. Bez obracania kota ogonem i bez mydlenia nam oczu.
Pozdrawiam.
q.

Być może znowu poczuje się Pan rozczarowany moją odpowiedzią, ale muszę w tym miejscu przypomnieć, że tego typu inwestycje przygotowuje się do realizacji przez długi czas – projekty, studium wykonalności, pozwolenia na budowę… no i rzecz najważniejsza, czyli pozyskanie na inwestycję środków zewnętrznych. Inwestycja taka przygotowana musi być prawidłowo pod względem logistycznym i ekonomicznym. To wszystko wymaga czasu, czasem (jak w tym przypadku) nawet kilku lat.
Zapewniam więc, choć mam świadomość, że niełatwo Panu w to uwierzyć, że czas wykonywania tego zadania nie ma nic wspólnego z kampanią wyborczą.
Naprawdę, są w naszym mieście rzeczy znacznie ważniejsze niż wybory, są inwestycje i zadania, które muszą zostać wykonane, bo zależy od nich dalszy rozwój naszego miasta. Dlatego, zgodnie z moimi wcześniejszymi zapowiedziami, ten roku upłynie w Rybniku pod znakiem remontów dróg. Cześć z nich nałoży się na siebie i nie jest to (jak chcieliby niektórzy z internautów) skutek złego planowania, ale głównie efekt zawartych umów na dofinansowanie tych inwestycji ze środków zewnętrznych, bez których realizacja tych zadań nie byłaby możliwa.
Pozdrawiam
Adam Fudali

Postprzez Adam Fudali Wt mar 09, 2010 10:46 pm

alchemik napisał(a):Panie prezydencie, a co Pan myśli o takim pomyśle?
Może to jakieś wyjście na nasze dziury? :mrgreen:

Gmina sprzedaje dziury w drogach po 50 euro
Niemiecka gmina Niederzimmern w Turyngii znalazła niekonwencjonalny sposób, by pozyskać środki na remont ulic po ciężkiej zimie: sprzedaje dziury w drogach. Nabywca dostaje tabliczkę np. ze swym nazwiskiem, która zostanie wmurowana w miejsce załatanej wyrwy.
Jedna dziura, z tabliczką wielkości monety, kosztuje tylko 50 euro. Jak dotąd dziury rozchodzą się jak ciepłe bułeczki.
- Nasza akcja trwa od poniedziałku i cieszy się ogromnym zainteresowaniem - zapewniła Barbara Ulrich z urzędu gminy w Niederzimmern. - Tylko dziś dostałam ponad 30 nowych zapytań.
- Zawsze mieliśmy problemy ze stanem dróg, ale po tegorocznej zimie prowizoryczne remonty już nie wystarczą. Dlatego chcemy zdobyć pieniądze na naprawienie ulic - dodała.
Na stronie internetowej gminy zamieszczono oferty ze zdjęciami wybranych dziur zarówno w języku niemieckim, jak i po angielsku, bo władze Niederzimmern liczą na nabywców z zagranicy. Burmistrz Christoph Schmidt-Rose zdradził w jednym z wywiadów, że otrzymał już zapytanie od brytyjskiego nadawcy publicznego BBC.
Osobistą dziurę w drodze kupił także minister spraw wewnętrznych landu Turyngia Peter Michael Huber, któremu spodobał się niekonwencjonalny pomysł niemieckiej gminy.
Według burmistrza oferta jest nieograniczona. "Jeśli popyt przewyższy podaż wysmołujemy po prostu całą ulicę i rozdzielimy tabliczki" - powiedział w rozmowie z dziennikiem "Sueddeutsche Zeitung".
Niederzimmern leży w połowie drogi między Weimarem i Erfurtem i liczy ponad 1000 mieszkańców.

Źródło: http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/news ... ro,1447759

Pomysł ciekawy, choć jak na nasze warunki chyba zbyt rewolucyjny.
Żartem dodam, że w ten sposób ktoś mógłby nawet zostać właścicielem całej drogi… ;)
A poważnie – jak już wielokrotnie zapewniałem, mam świadomość, w jakim stanie jest spora część dróg w Rybniku. Proszę mi jednak wierzyć - naprawdę nie da się zrobić wszystkiego jednocześnie.
Pozdrawiam
Adam Fudali

Postprzez Adam Fudali Wt mar 09, 2010 10:47 pm

Ozi_1 napisał(a):To ja może pierwszy przejdę do meritum sprawy.
Już trzykrotnie zadałem to samo pytanie prezydentowi, ale ten zręcznie je omija. Dlaczego? Mogę się tylko domyślić.
25 września 2009 13:22, strona 70:
viewtopic.php?f=2&t=742&p=22435#p22435
10 listopada 2009 15:33, strona 74:
viewtopic.php?f=2&t=742&p=23174#p23174
31 stycznia 2010 20:24, strona 87:
viewtopic.php?f=2&t=742&p=24581#p24581
Po dłuższym wstępie i przedstawieniu argumentów (nawiązałem do plotki o "teorii spisku" polegającej na podziale dyscyplin sportu pomiędzy miasta Rybnickiego Okręgu Węglowego) zadałem dwa pytania, które okazały się za trudne dla pana prezydenta:
1. Dlaczego miasto nie chce promować się poprzez większe dofinansowanie sportu, ze szczególnym uwzględnieniem najpopularniejszej i najpowszechniejszej dyscypliny, jaką jest piłka nożna?
2. Dlaczego Andrzej Rojek był osobą niechcianą w naszym mieście, jeśli chodzi o finansowanie piłki nożnej?
Na koniec pytałem jeszcze o sztuczną murawę za kąpieliskiem Ruda (wszyscy wiedzą o skandalu, jaki z nią się wiązał: ponad 4 miliony złotych wyrzucone w błoto, a raczej w kałuże).

Nie unikam tematu finansowania piłki nożnej - po prostu ten temat kilkakrotnie był już tutaj poruszony. Przypomnę kilka linków :
viewtopic.php?p=18566#p18566
viewtopic.php?p=18535#p18535
viewtopic.php?p=18315#p18315
viewtopic.php?p=14762#p14762
Jeżeli natomiast chodzi o przytoczoną "plotkę o teorii spisku" - powiem krótko: nie zajmuję się plotkami.
Pozdrawiam
Adam Fudali

Postprzez Adam Fudali Wt mar 09, 2010 10:49 pm

sfjenty napisał(a):
Adam Fudali napisał(a):Przykro mi, że komuś nie odpowiada jakość czy częstotliwość moich wpisów, ale naprawdę czytanie tego forum nie jest obowiązkowe ;)
Pozdrawiam

Panie Prezydencie,
Dla przypomnienia radzę wrócić na sam początek i przypomnieć sobie daną obietnicę. Oto pierwszy wpis moderatora na tym wątku forum:
"Od dziś w tym temacie możecie wpisywać swoje pytania i uwagi do Prezydenta Rybnika Adama Fudalego. Raz na 2 tygodnie pan prezydent obiecał ustosunkować się do poruszanych kwestii. Przypominamy o przestrzeganiu regulaminu naszego forum."
Przypomnę Panu, że odpowiedź na pytania mieszkańców jest obowiązkiem każdego urzędnika UM a Pan takim urzędnikiem jest, i to najważniejszym, i powinien dawać Pan jak najlepszy przykład swym podwładnym. Czasy kiedy urzędnik na prośbę o udzielenie informacji odpowiadał: "Za to mi nie płacą" już dawno minęły. Obowiązek udzielania odpowiedzi na pytania potwierdziły polskie sądy po kilku prowokacjach dziennikarskich (o ile mnie pamięć nie myli). Myślę że fakt, że pytania są zadawane anonimowo nie może usprawiedliwiać tego, że odpowiada Pan tylko na te pytania, na które Panu pasuje odpowiedzieć.
Czy po Pana wpisie możemy rozumieć, że nie zależy Panu na prowadzeniu dialogu społecznego drogą elektroniczną? Przecież sam Pan twierdzi przemawiając ustami Pani Tyl, że kogo nie ma w internecie ten nie istnieje. Czy nie sądzi Pan, że to co Pan tu napisał kłuci się z tym co Pan mówi dziennikarzom korzystając z Pani rzecznik?
Mimo wszystko pozdrawiam,
$fjenty

Nie zrozumiał Pan intencji mojej wypowiedzi – napisałem o jakości i częstotliwości moich wpisów, a nie o ich braku. Przykro mi również, że część internautów za brak odpowiedzi, uznaje odpowiedź nie spełniającą ich oczekiwań. Dialog społeczny, również ten prowadzony drogą elektroniczną, nie polega przecież na tym, że jedna strona pisze tylko to, co chciałaby przeczytać druga ;)
Przyznam, że decydując się na uczestnictwo w forumowych dyskusjach, oczekiwałem raczej skupiania się na sprawach ważnych dla mieszkańców naszego miasta, liczyłem na rzeczową dyskusję – również z osobami mającymi inne zdanie. Tymczasem coraz częściej w wypowiedziach niektórych internautów pojawiają się niepotrzebne uszczypliwości i niczym nieuzasadnione pretensje pod moim adresem. Rozumiem, że emocje często biorą górę - to naturalne - dlatego chciałbym zaproponować Państwu nieco inną formułę naszych rozmów. Zapraszam na stronę stowarzyszenia, którego jestem przewodniczącym: http://www.bsrrybnik.pl, gdzie za pośrednictwem działu „Pytania i odpowiedzi” dyskutować będziemy mogli o sprawach związanych z naszym miastem.
Mam nadzieję, że forma pytanie-odpowiedź okaże się bardziej funkcjonalna i co ważniejsze przejrzysta.
Pozdrawiam
Adam Fudali

Postprzez Ozi_1 Śr mar 10, 2010 9:27 am

Adam Fudali napisał(a):
Ozi_1 napisał(a):To ja może pierwszy przejdę do meritum sprawy.
Już trzykrotnie zadałem to samo pytanie prezydentowi, ale ten zręcznie je omija. Dlaczego? Mogę się tylko domyślić.
25 września 2009 13:22, strona 70:
viewtopic.php?f=2&t=742&p=22435#p22435
10 listopada 2009 15:33, strona 74:
viewtopic.php?f=2&t=742&p=23174#p23174
31 stycznia 2010 20:24, strona 87:
viewtopic.php?f=2&t=742&p=24581#p24581
Po dłuższym wstępie i przedstawieniu argumentów (nawiązałem do plotki o "teorii spisku" polegającej na podziale dyscyplin sportu pomiędzy miasta Rybnickiego Okręgu Węglowego) zadałem dwa pytania, które okazały się za trudne dla pana prezydenta:
1. Dlaczego miasto nie chce promować się poprzez większe dofinansowanie sportu, ze szczególnym uwzględnieniem najpopularniejszej i najpowszechniejszej dyscypliny, jaką jest piłka nożna?
2. Dlaczego Andrzej Rojek był osobą niechcianą w naszym mieście, jeśli chodzi o finansowanie piłki nożnej?
Na koniec pytałem jeszcze o sztuczną murawę za kąpieliskiem Ruda (wszyscy wiedzą o skandalu, jaki z nią się wiązał: ponad 4 miliony złotych wyrzucone w błoto, a raczej w kałuże).

Nie unikam tematu finansowania piłki nożnej - po prostu ten temat kilkakrotnie był już tutaj poruszony. Przypomnę kilka linków :
viewtopic.php?p=18566#p18566
viewtopic.php?p=18535#p18535
viewtopic.php?p=18315#p18315
viewtopic.php?p=14762#p14762
Jeżeli natomiast chodzi o przytoczoną "plotkę o teorii spisku" - powiem krótko: nie zajmuję się plotkami.
Pozdrawiam

Panie prezydencie proszę zatem mi powiedzieć, w którym z powyższych linków odpowiedział Pan na pytania odnośnie:
- odpowiedzialności władz miasta za brak sponsorów chętnych wspomóc nasz sport (bo widzę, że wklejając powyższe linki nie zmienił Pan zdania, że udostępnianie miejskiego stadionu i te niskie granty płacone pod pozorem "walki z narkomanią i alkoholizmem" to wystarczająco jak na 140-tysięczne miasto),
- Andrzeja Rojka,
- jak obecnie wygląda sprawa ze sztuczną murawą za kąpieliskiem Ruda.

Albo jestem ślepy, albo to kolejne sprytne ominięcie tematu. Ja wiem, że Pan kilkakrotnie odpowiadał na pytania odnośnie sportu, ale nie na te konkretne pytania. Odnośnie stanu dróg też Pan już wielokrotnie odpowiadał i fakt, że pisał Pan np. o ulicy Gliwickiej nie jest argumentem, żeby ominąć temat np. ulicy Kościuszki, bo przecież "już pisałem o drogach"...
Ozi_1

Postprzez lysy345a Pt mar 12, 2010 11:34 am

Panie Prezydencie,

W związku z wyjazdem delegacji na międzynarodowe targi w Cannes mam pytania: czy osoby delegowane znają język angielski (plus francuski - wiadomo, jak Francuzi zapatrują się na dominację angielskiego)? czy możemy poznać imiona i nazwiska tych osób? jakie mają stanowiska w um? jaki jest plan działania na targach? jaki jest całkowity koszt ekspozycji? oraz jaki jest koszt wyjazdu 3 osobowej delegacji? Pozdrawiam,
lysy345a

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polityka, samorząd, instytucje publiczne