INTERNAUCI PYTAJĄ - PREZYDENT ODPOWIADA

Jak oceniacie rybnickich polityków i samorządowców? Kogo widzicie we władzach Rybnika? Pytajcie prezydenta o sprawy w mieście! Piszcie, jakie macie uwagi do funkcjonowania instytucji w naszym mieście.

Moderator: Moderator

Re: INTERNAUCI PYTAJĄ - PREZYDENT ODPOWIADA

Postprzez TooSlow Pt mar 12, 2010 11:29 pm

Panie Prezydencie,

Czy rozpoczynając ten temat na forum spodziewał się Pan, że większość pytań będzie dotyczyła kwestii zdecydowanie marginalnych lub też z drugiej strony ocierających o abstrakcję?
TooSlow

Postprzez DeeJayDuch Cz mar 18, 2010 9:51 pm

witam Panie Prezydencie odnoscnie obwodnicy w dzielnicy orzepowice
(Budowa Obwodnicy Północnej Miasta Rybnika na odcinku od ul. Budowlanych do ronda na skrzyżowaniu ul. Rudzkiej i Podmiejskiej.) i odnosnika na ktory mnie Pan skierował
http://bip.um.rybnik.eu/Default.aspx?Page=112&Id=1441

niedoszukałm sie MAPKI tej obwodnicy wiec poraz kolejny prosze tylko o MAPKE ten obwodnicy ktora ma tam powstac pozdawiam.
DeeJayDuch

Postprzez Bialy Rekin_1 Cz mar 18, 2010 11:01 pm

DeeJayDuch skoro nie znalazłeś, to kiepsko szukałeś :wink: .
Sprawdź pod hasłem "Dokumentacja" (piąte od góry). Kliknij "Zapisz" i zapisz sobie ten dokument np. na pulpicie. Otwórz zapisany na pulpicie dokument i kliknij " Obwodnica - Adamski - III Etap". Następnie otwórz dokument "PBW Drogowy" i tam są bardzo dokładne mapki z zaznaczonymi numerami działek, konturami budynków itd. Na pewno na podstawie tych mapek będziesz mógł ustalić dokładny przebieg obwodnicy.
Ostatnio edytowano Cz mar 18, 2010 11:26 pm przez Bialy Rekin_1, łącznie edytowano 1 raz
Bialy Rekin_1

Postprzez Adam Fudali Pt mar 19, 2010 10:22 pm

lysy345a napisał(a):Panie Prezydencie,
W związku z wyjazdem delegacji na międzynarodowe targi w Cannes mam pytania: czy osoby delegowane znają język angielski (plus francuski - wiadomo, jak Francuzi zapatrują się na dominację angielskiego)? czy możemy poznać imiona i nazwiska tych osób? jakie mają stanowiska w um? jaki jest plan działania na targach? jaki jest całkowity koszt ekspozycji? oraz jaki jest koszt wyjazdu 3 osobowej delegacji? Pozdrawiam,

Do Cannes wyjechali urzędnicy zajmujący się promocją inwestycyjną miasta. Wyjazd finansowany jest w ramach projektu dofinansowanego z Unii Europejskiej w proporcji 85 proc. UE i 15 proc. miasto Rybnik. Osoby obecne w Cannes potrafią porozumieć się w językach francuskim, angielskim i niemieckim.
Pozdrawiam
Adam Fudali

Postprzez Adam Fudali Pt mar 19, 2010 10:22 pm

TooSlow napisał(a):Panie Prezydencie,
Czy rozpoczynając ten temat na forum spodziewał się Pan, że większość pytań będzie dotyczyła kwestii zdecydowanie marginalnych lub też z drugiej strony ocierających o abstrakcję?

Tego się nie spodziewałem. Liczyłem na konkretne merytoryczne pytania dotyczące rozwoju naszego miasta. Ale myślę, że nowa formuła publikacji pytania wraz z odpowiedzią, którą proponuję na stronie mojego stowarzyszenia http://www.bsrrybnik.pl , pozwoli skupić się na rzetelnej dyskusji o mieście, również takiej opartej na szeroko rozumianej kulturze słowa.
Pozdrawiam.
Adam Fudali

Postprzez L5-S1 So mar 20, 2010 1:24 am

Panie Prezydencie, a może konkretne nazwiska i funkcje, jakie pełnią te osoby . Z pewnością zainteresuje to wszystkich.
L5-S1

Postprzez qwer106 So mar 20, 2010 9:23 am

Panie Prezydencie. Jak długo Pan jeszcze wytrzyma takie bezsensowne pytania, jak np. te od L5-S1? Mnie jako mieszkańca nie interesuje kto służbowo jedzie na targi i nikogo nie powinno to wzruszać. Cieszę się z obecności miasta na takich targach i jestem przekonany, że jak już tam ktoś jedzie to załatwi coś dla miasta z większym prawdopodobieństwem niż zrobiłby to siedząc za biurkiem w Rybniku. Myślę, że lepszą formułą dla wszystkich internautów będzie zaproponowana przez Pana publikacja pytania wraz z odpowiedzią na Pańskiej stronie. Unikniemy wtedy czytania wielu głupot.
qwer106

Postprzez qwerty Pn mar 22, 2010 10:40 am

qwer106 napisał(a):Myślę, że lepszą formułą dla wszystkich internautów będzie zaproponowana przez Pana publikacja pytania wraz z odpowiedzią na Pańskiej stronie. Unikniemy wtedy czytania wielu głupot.

Znakomita reklama tej strony. Niby przypadkiem ;)

Panie prezydencie czekam na odpowiedz na pytania zadane przeze mnie, dotyczace remontu wiaduktu na Raciborskiej.
pozdrawiam
q.
qwerty

Postprzez qwer106 Pn mar 22, 2010 11:50 am

[quote]Re: INTERNAUCI PYTAJĄ - PREZYDENT ODPOWIADA
przez L5-S1 22 mar 2010 11:33
kolego qwer106, nie wiem, kto pisze większe głupoty. Twoim zdaniem ja,a moim zdaniem Ty. Jeśli masz w domu lustro, to stań przed nim, otwórz usta, wyciągnij język i spójrz na niego. Z pewnością jest brązowy - od lizania wiadomo czego wiadomo komu.[/quote]

Panie Prezydencie! Bardzo proszę o odpowiedź, czy taki poziom dyskusji Panu odpowiada? Jeśli dalej zamierza Pan tolerować takie uprzejmości na Pańskim forum, to jak dziękuję! Czas chyba najwyższy, aby z tym skończyć - również Pan powinien dbać o kulturę słowa poprzez chociażby niedopuszczanie takich tekstów przy Pańskich wypowiedziach. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie ma Pan tu na to wpływu i to moderator powinien działać, ale ostatnio coraz częściej przysypia.
qwer106

Postprzez LEMUR Pn mar 22, 2010 12:11 pm

qwer106 napisał(a):Jeśli dalej zamierza Pan tolerować takie uprzejmości na Pańskim forum, to jak dziękuję!

To nie jest forum p. Prezydenta!
qwer106 napisał(a):Czas chyba najwyższy, aby z tym skończyć

zapewne po wyborach, a przed wyborami, to klakierów nie brakuje ;)

A żeby nie było polemiki, to pytanie do p. Prezydenta!
Dlaczego wyrażając zgodę na udział w tym forum, zaczyna Pan przed kampanią promować w tym wątku swoje strony i sposób publikacji i zadawania pytań właśnie tam? Czy dlatego, że tam ma Pan większą władzę odnośnie publiakcji wygodnych pytań i super odpowiedzi? We wcześniejszych wypowiedziach nie było nawiązania do Pana (ugrupowania) strony internetowej.
LEMUR

Postprzez L5-S1 Pn mar 22, 2010 1:11 pm

kolego qwer106, poprosiłem tylko o podanie nazwisk osób, które reprezentowały nasze miasto na targach. Wg Ciebie to głupoty, bezsensowne pytania. Rozumiem, że tak pojmujesz kulturę wypowiedzi. Każda wypowiedź, która nie mieści się w granicach Twoich wyobrażeń, to głupota. Gratuluję. Za ostatni wpis przepraszam, ale próbowałem zniżyć się do Twojego poziomu. A jeśli chodzi o moje pytanie do Pana Prezydenta, to ponawiam je. Chyba nie jest to jakaś wielka tajemnica. A może jednak ?
L5-S1

Postprzez UPR Pn mar 22, 2010 5:20 pm

Witam Panie Prezydencie.
Ostatnio zastanawiałem się nad inwestycjami w Rybniku. Konkretnie chodzi o 3 można powiedzieć flagowe plany inwestycyjne UM. Chodzi oczywiście o inwestycje Ruda- Kamień, teren przy UM, i terenie parkingu przy Hallera. Jako, że inwestorów brak a przynajmniej mi o nich nic nie wiadomo, pomyślałem o tym aby miasto samo spróbowało zainwestować. Mam na myśli inwestycję na parkingu przy Hallera. W Rybniku kończy się największa inwestycja może nawet i w historii miasta mowa o kanalizacji, co spowoduje duże oszczędności, co roku chwali się Pan różnego rodzaju ratingami czy jak to się tam nazywa, które świadczą o tym, że Rybnik jest w co najmniej dobrej sytuacji finansowej (oczywiście opozycja mówi co innego, ale jak tutaj wierzyć tym kłamcom z PO) więc pomyślałem, że miasto mogłoby wziąć kredyt na realizację tej inwestycji. Jak wiadomo, projekt przewiduje zabudowę mieszkalno- usługową. Myślę, że można by spokojnie wybudować jeszcze parking podziemny. Dlaczego ta inwestycja a nie inne? A no dlatego, że mógłby to być przynajmniej po części projekt, który sam na siebie mógłby zarabiać. Mieszkania, sklepy, płatny parking. Oczywiście miasto musiałoby znaleźć środki na spłatę części kredytu gdzie indziej. Dlatego pytam, czy Rybnik byłoby na to stać? Czy sami jesteśmy w stanie zrealizować taką inwestycję? Czy może jest możliwość wsparcia takiego projektu z funduszy UE? Nie wiem ile dokładnie taka inwestycja jest warta, ale myślę, że jest to warte rozważenia. Pozdrawiam.
UNIA POLITYKI REALNEJ:
KLIKNIJ W SWOJĄ PRZYSZŁOŚĆ
WOLNOŚĆ SŁOWA W INTERNECIE!!!
UPR

Postprzez GBB Pn mar 22, 2010 10:14 pm

Panie Prezydencie,
w Rybniku brakuje hoteli. Bardzo często wszystkie pokoje w naszych hotelach są zajęte. Niestety wielu gości "takie moje doświadczenia" nie chce spać w hotelach poza centrum o ile te nie mają np. krytego basenu, kręgielni itp. Wielu gości szuka też hoteli sieciowych takich jak np. Qubus. Trochę dziwi mnie dlaczego Rybnik nie ma takich inwestorów. Zastanawiam się, czy nie jest tak, że hotelarze nie chcą inwestować w miastach, które stanowią dla nich konkurencję? Czy firma Hossa, nie powinna zostać przez miasto sprzedana? Po hotelu Arena widać, że do prowadzenia hoteli się ta firma nie nadaje. Co Pan o tym myśli?
GBB

Postprzez qwerty Wt mar 23, 2010 3:59 pm

Szanowmy Panie Prezydencie.

Chcialbym spytac na jakiej podstawie wypowiada Pan nastepujace slowa: " Wszyscy, którzy wezmą udział w projekcie, mogą pozyskać dofinansowanie obniżające koszty inwestycji związanej z montażem takich urządzeń, jak kolektory słoneczne i ogniwa fotowoltaiczne – informuje Adam Fudali, prezydent Rybnika. - Realizowane przez miasto przedsięwzięcie obejmie instalacje przeznaczone do podgrzewania wody użytkowej, ogrzewania pomieszczeń i wspomagania centralnego ogrzewania, wody w basenie, wytwarzania energii elektrycznej. "

Na podstawie jakich analiz zdecydowal Pan, ze UM bedzie dofinansowywal ogniwa fotowoltaiczne?
Na jakiej podstawie twierdzi Pan, ze kolektory sloneczne i ogniwa fotowoltaiczne pozwola na ograniczenie niskiej emisji?
Prosze podac szacunkowa ilosc energii, jaka mozna uzyskac w poszczegolnych miesiacach roku przy zyciu tych rozwiazan wraz z porownaniem do ilosci spalonego wegla potrzebnego do uzyskania takiej ilosci energii.

Czy dofinansowanie, o ktorym Pan mowi bedzie tylko z kasy mejskiej, czy z funduszy unijnych?

Wydaje mi sie, ze wypowiedzial sie Pan na temat czegos, co ma byc fajnym newsem, ale niestety w ogole nie przynosi oczekiwanego efektu.

Jako podpowiedz dodam, ze ogniwa fotowoltaiczne (nawet przy zwiekszeniu ich sprawnosci ostatnimi czasy) nie sa w ogole efemtywne w kraju takim jak Polska.
Dodatkowo dodam, ze kolektory sloneczne uzyskuja w zimie ulamek energii, ktora potrzebna jest do ogrzewania wody.

A juz stwierdzenie, ze kolektorem slonecznym da sie ogrzac jakiekolwiek pomieszczenie musze uznac jako sprzedawanie kitu ludziom, ktorzy nie sa w temacie.

Ze zniecierpliowieniem czekam na analizy, na podstawie ktorych wypowiedzial Pan w/w slowa.
Dziekuje i pozdrawiam.
q.
qwerty

Postprzez Adam Fudali Cz mar 25, 2010 6:16 am

UPR napisał(a):Witam Panie Prezydencie.
Ostatnio zastanawiałem się nad inwestycjami w Rybniku. Konkretnie chodzi o 3 można powiedzieć flagowe plany inwestycyjne UM. Chodzi oczywiście o inwestycje Ruda- Kamień, teren przy UM, i terenie parkingu przy Hallera. Jako, że inwestorów brak a przynajmniej mi o nich nic nie wiadomo, pomyślałem o tym aby miasto samo spróbowało zainwestować. Mam na myśli inwestycję na parkingu przy Hallera. W Rybniku kończy się największa inwestycja może nawet i w historii miasta mowa o kanalizacji, co spowoduje duże oszczędności, co roku chwali się Pan różnego rodzaju ratingami czy jak to się tam nazywa, które świadczą o tym, że Rybnik jest w co najmniej dobrej sytuacji finansowej (oczywiście opozycja mówi co innego, ale jak tutaj wierzyć tym kłamcom z PO) więc pomyślałem, że miasto mogłoby wziąć kredyt na realizację tej inwestycji. Jak wiadomo, projekt przewiduje zabudowę mieszkalno- usługową. Myślę, że można by spokojnie wybudować jeszcze parking podziemny. Dlaczego ta inwestycja a nie inne? A no dlatego, że mógłby to być przynajmniej po części projekt, który sam na siebie mógłby zarabiać. Mieszkania, sklepy, płatny parking. Oczywiście miasto musiałoby znaleźć środki na spłatę części kredytu gdzie indziej. Dlatego pytam, czy Rybnik byłoby na to stać? Czy sami jesteśmy w stanie zrealizować taką inwestycję? Czy może jest możliwość wsparcia takiego projektu z funduszy UE? Nie wiem ile dokładnie taka inwestycja jest warta, ale myślę, że jest to warte rozważenia. Pozdrawiam.

Przez ostatnie 50 lat były próby inwestowania państwa - okazało się jednak, że z punktu widzenia zarządzania pewnymi obiektami zupełnie nie zdaje to egzaminu, dlatego to nie jest dobry pomysł, by miasto w takich sprawach wyręczało prywatnych inwestorów.
Zapewniam, że pojawienie się w Rybniku inwestorów jest kwestią czasu. Proszę zatem o trochę więcej optymizmu i wiary, że nasze tereny inwestycyjne zagospodarowane zostaną zgodnie z ich przeznaczeniem i z przygotowanymi koncepcjami, których zrealizowanie będziemy negocjować z każdym potencjalnym inwestorem.
Pozdrawiam
Adam Fudali

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polityka, samorząd, instytucje publiczne